fredag 23 augusti 2013

Vinbärsbestyr och morgonpyssel

Vi har några vinbärsbuskar på tomten, men bären räcker inte riktigt till så igår provade jag att göra  avläggare på en av de röda vinbärsbuskarna. På så sätt hoppas jag få några fler buskar om ett tag. Avslutningsvis fick buskarna lite kaningödsel också. Hönsen var lite brydda och missnöjda eftersom jag hade "förstört" deras bästa sandbadarplatser i och med det. Jag måste säga att de har gjort ett bra jobb med att hålla bort ogräset under buskarna i år!

Nära laduväggen, i den gamla komposten, stod en stor vinbärsbuske som nu har flyttats och bildat tre nya!

Den bästa tiden på hela dagen är de tidiga morgonbestyren. Elliot och jag brukar gå en runda i trädgården varje morgon för att titta till odlingarna och växthuset, släppa ut hönsen och ge kaninerna mat.
Pepparrot i köksträdgården.
Hönsen på morgonpromenad
Rut ruvar duktigt. Hon ser tyvärr rätt maläten ut vid det här laget - så igår fick hon "room-service" i form av en näve svarta vinbär. Gott!
Efter senaste ladurensningen fick hönsen nya reden (en gammal byrå). 
Inne har vi också grejer på gång. Ägg av röda silkeshöns ligger i kläckaren. Två veckor kvar nu...
Elliot gillar att hjälpa till i kaninhuset...
Iris gillar mat
Undrar när fikonbladspumpan tänker sluta växa och börja göra pumpor istället?
Jordärtskocka
Fläderbusken utanför hönshuset behöver beskäras inför nästa år när det ska byggas hönsgård här.
I våras trodde jag att sparrisen hade drunknat - eftersom det blivit översvämning i deras "dike", men nu tittar små späda stjälkar upp ur jorden igen. Hurra!!!
Tidigare i sommar grävde jag upp två rotskott av kaukasisk vingnöt på jobbet. Den ena planterades direkt i gräsmattan  och den andra i en kruka med jord. Efter Henkes senaste gräsklippning var trädet som bortblåst (!) så nu har kruk-exemplaret fått rycka in som reserv. Den här gången nätade jag in den - för tydlighetens skull!
Nu när hösten snart är här försöker jag intala mig själv att det fortfarande finns saker att glädja sig åt i rabatterna, även om det nu börjar bli allt glesare med färgklickar.
Än blommar höstanemonerna!
Fina rudbeckian!
Solrosen 'Teddy Bear'
Violrutan
Underbara lammöron
Jag har upptäckt att grannens bin är väldigt förtjusta i den blå bolltisteln (som jag för övrigt försökte klippa ner förra året). Den doftar dessutom ganska gott...
Stormhattarna blommar
Den bortglömda delen av rabatten fick sig en ordentligt rensning igår. Här var det tidigare fullt med gräs/kvickrot och brännässlor. Nu har jag planterat två jättekrisslor (till vänster om funkian) och de två violkungsljusplantorna har jag flyttat till framkanten. 
Det börjar bli allt mindre saker att skörda ute i landen nu. Fast vi har fortfarande ganska gott om morötter och färskpotatis - men hur ska jag ta hand om det utan jordkällare? Jag har gått igenom frölådan och måste nog införskaffa lite regnbågsmorötter och gulbetor till nästa år. Ska även försöka bli bättre på att samla egna frön. Just nu ligger sockerärtsfrön på tork ovanpå spiselkransen så det är en början i alla fall...
Sista rabarbern skördad för i år. Nu är plantorna ganska ledsna så de får vila till nästa år. 
Tacos på egna grönsaker.

2 kommentarer:

  1. Smart det där med byrån som hönsrede! :) Det gillar vi! Och röda dvärgsilkeskycklingar är något som även jag suktar efter. Jag visste inte ens att den färgen existerade hos dem tills för ett par månader sedan. Jag har en vacker höna som är guldbrun och hennes ägg skulle gärna få ruvas till kycklingar, om hon bara ville!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida! Ja, det är knepigt med höns - de gör ju oftast lite som de själva vill. Jag försökte få en av mina vita hönor att ruva - men hon verkade tycka att jag krävde för mycket av henne och att det var trevligare ute i trädgården... Jag skulle också vilja ha guldbruna höns! Är även på jakt efter blå silkeshöns. Vet inte hur färgerna nedärvs så det ska bli spännande att se vad det blir för kycklingar nu framöver.

      Radera