Inlagda bondbönor (recept från "Lev mer på mindre"):
Nästa år ska jag så mer bondbönor - jag tycker inte att skörden blev så stor som jag hade förväntat mig. Men kanske borde jag prova någon annan sort som ger mer avkastning? I år odlade jag Giant Exhibition Longpod (jag älskar namnet!) och Red Epicure.
Egen pastasås gjorde jag genom att koka ihop skivade tomater, olivolja, basilika, oregano, lök, salt och peppar. Sen hällde jag upp på glasburkar som kokades en stund. Nu förvarar jag dem i kylskåpet (den som ändå hade en fungerande jordkällare!).
Marmelad på grön tomat och chili (från "Självhushållning på Djupadal").
Det jag inte riktigt kunde få ihop är om man ska använda omogna gröna tomater eller tomater av en grön sort? Det blev som så att jag använde Green Grape och Green Zebra. Just nu står den till sig i kylskåpet och imorgon ska jag koka marmeladen och lägga upp på burkar.
Chili på tråd:
Jag har börjat skörda chilin och trä upp på tråd. Nu hänger den på tork ovanför köksön. Nålen sitter kvar i början på tråden, så att jag kan fylla på med fler chili vart eftersom de mognar i växthuset.
Inlagd gurka:
Jag använde följande recept som jag hittade på alternativ.nu:
1kg gurka
dillkrona/dillkronor
1msk gula senapsfrön
Lag:
2dl Ättriksprit
3dl Vatten
½dl Salt
2dl Socker
Jag har även samlat ihop sockerärtor som ligger på tork - inför nästa års sådd. Jag håller även på och samlar frön från tomaterna - jag kommer nog inte behöva köpa tomatfrön nästa år (om jag inte vill prova någon ny sort då förstås - från Tomatklubben naturligtvis). Slutligen förvällde jag bönor och fryste in.
Jag har även det stora nöjet att meddela att hönsgödsel är mums för pumporna! Trodde inte det var möjligt men jag misstänker att min fikonbladspumpa eventuellt har förätit sig på hönsgödsel - för den håller på att ta över hela köksträdgården! Plantan verkar inte alls bry sig om att det var helt färsk, nymockad gödsel i pallkragen i våras... När skörden är klar i höst ska jag mocka ur hela hönbshuset igen och fylla på pallkragarna - så får det ligga till sig över vintern.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar