söndag 5 maj 2013

En dag i köksträdgården

Årets grönsaksskörd är redan hotad! Hönsen spatserar runt i köksträdgården som om de ägde hela stället! Agda har varit med och sått frön idag så nu vet hon var det finns gottis någonstans! Hon blev mycket förolämpad när jag försökte mota bort henne från landen. Silkisarna sysselsatte sig med att gräva upp pionrabatten under tiden... Kanske dags att bygga hönsgård?
Men jag måste erkänna att det är väldigt mysigt när hönsen får gå precis vart de vill också. Om jag har riktig tur kanske de även äter upp lite ogräs?

Jag har nu sått morötter (mix med blandade färger från Åke Truedsson, Amsterdam Forcing 3, Nantes 2) och satt lök (gul, röd, silver). Det blev två pallkragar fulla och jag satte lök och morötter i varannan rad för att det ska bli lite roligare att titta på. Har också för mig att löken kanske hjälper till att skrämma bort morotsflugorna. 

När det gäller rädisor så körde jag med två gamla trotjänare: Köbenhavns Torve och Rapid Red. Jag tycker att Rapid Red brukar bli lite starkare/kryddigare, men båda är mycket goda och växer bra. Förra året provade jag en blå sort men den blev alldeles trådig och träig tyvärr. Vet inte om det berodde på mig, jorden eller om sorten är lite svår?
I rädise-lådan satte jag även några solrosor (Teddy Bear). Jag tänker att rädisorna växer mycket snabbare (förhoppningsvis) och att jag har hunnit skörda dem innan solrosorna vuxit till sig. 

Jag provade sätta vitlöksklyftor också, för första gången. Ska försöka knyta en fin fläta och hänga den i skafferiet över vintern om det blir några vitlökar. Tänk om det blir så många att vi inte behöver köpa någon vitlök alls på ett helt år? 

För övrigt blev det lite dill och persilja, rödbetor (polka, gul och vanlig Crosbys Egyptian), sallad (vit mangold, ruccola, Frisée d'Amerique, Lollo Rossa, Patienta). Jag har också sått lite frön i zinkbaljan vid pallkragarna, nere vid växthuset. Där hoppas jag att det nu så småningom ska bli en trevlig liten plantering med Teddy Baer, krasse, brudslöja (nån rosa sort) och dahlia. 

Jag önskar att vi kunde använda vår jordkällare! Nån gång måste vi nog ta tag i att försöka renovera den. Dörren behöver bytas eftersom den är helt trasig, taket håller på att rasa in (antar vi, eftersom det står nån sorts ställning där nu som verkar hålla upp det hela).
Men i framtiden så! Då skulle jag kunna övervintra fullt med syltburkar, saft, mos, potatis, morötter och äpplen! Det skulle vara fantastiskt! Just nu får vi alltid frysa sylt och saft och det blir riktigt trångt i frysen. 

På kaninfronten händer det grejer! Jag har tingat en liten fransk vädurshona som vi får hämta hem om ett par veckor! Jag letar också efter en kompis till henne. Boxarna i ladan börjar ta form - i morgon ska jag sätta nät och sen är det klart, så när som haspar till dörrarna! Sen är det dags att bygga utehage!

Nu blommar scillorna!
Snart blir det grönsaker!!


Elliot tycker att foderautomaten beter sig
mycket märkligt nu när den är upphängd.


Agda - trött efter allt trädgårdsfix.

2 kommentarer:

 1. Det kanske blir kaninbebisar tidigare än väntat här också, igår hade Sigrid vitt klet på ryggen...

  SvaraRadera
 2. Du får ta och konservera sylt och saft i stället!
  Den sylt/marmelad jag gjort på lingon och persikor klarar sig i rumstemperatur.
  Likaså saften från persikorna.
  Och även de inlagda persikohalvorna överlever i rumstemperatur.

  Innehåller enbart frukt och eventuellt socker!

  SvaraRadera