torsdag 23 september 2010

a long time ago...

... this girl had a blog...

Det sägs att om man har hus så behöver man aldrig lida brist på sysselsättning. Det stämmer i allra högsta grad. Jag har försummat både det ena och det andra under det här året, så till den grad att jag knappt vet vilka program som går på TV längre, har ingen koll på årets Idol och har inte skrivit ett blogginlägg på mycket länge. Men eftersom jag gillar akutsjukvård så tänkte jag ruska liv i den här bloggen igen - men prognosen är än så länge lite avvaktande, vi får se hur den svarar på behandlingen. 

Jag tycker att det är på sig plats med en förkortad årssammanfattning (har jag inte gjort något liknande förut?) bara för att komma ikapp. 


Januari tillbringades mestadels inomhus med flera lager tröjor (så mycket stickat som möjligt), mössa och vantar eftersom vi hade så förskräckligt kallt inne. Till viss del kanske vi kan skylla på den extrema kylan och att huset har några år på nacken, men till största del får vi skylla oss själva eftersom någon i det här hushållet var orolig över elräkningen (ja, vi har eluppvärmt hus - än så länge). Men det stoppade mig inte från att drömma om kommande sommar och peta ner några kronärtskocksfrön i jorden.

När det blev februari utökades sådden, vi fortsatte att frysa och åkte till Stockholm och såg musikalen Singing in the Rain för att vara lite kulturella. 

I mars började snödropparna titta fram i rabatterna - trädgården började vakna till liv! - och jag införskaffade nödvändig utrustning för att kunna beskära äppel- och päronträden. Det var visserligen lite svårt att få stegen att stå stadigt eftersom det fortfarande låg ca 20 cm snö på backen, men en sådan petitess fick inte stoppa mitt ivriga trädgårdshjärta. Det var också i den här månaden som båda hundarna fick kennelhosta för första gången, så vi fick njuta av deras "mint-andedräkter" under medicineringen med Bromhexin. 


Knappt hade det blivit april innan jag började rensa i rabatterna och fylla på redskapsskjulet med diverse nödvändiga trädgårdsprylar. Vi åkte på trädgårdsmässa (handlade inte SÅ många pelargonsinglingar) och planerade för framtida växthusbygge. 

Över valborg åkte vi med mina föräldrar och min lillebror på weekend till Edinburgh, vilket var alldeles underbart! Vi åkte på tur upp till högländerna, besökte Sterling Castle, destilleriet Glengoyne och Loch Lomond. Själva Edinburgh var en charmerande stad som bjöd på mycket kultur, historia och fin arkitektur. Landskapet var lysande grönt och överallt i staden hade vackra blommor slagit ut. Resterande dagar i maj bodde jag ute i trädgården all ledig tid, grävde trädgårdsland, sådde, planterade och pillade runt överallt. En härlig tid. I slutet av månaden flyttade 5 st svarta baggar in i fårhagen bredvid vår tomt. 


Även juni tillbringades i trädgården (ja, jag har lätt att bli besatt) men jag hade lite tid över för att olja in verandan. Mina 4 semesterveckor påbörjades och då gick mycket tid åt till att renovera fönster. Midsommarafton firades traditionsenligt hos våra vänner som bor 3 km bort (mycket lämpligt avstånd, speciellt när man ska ta sig hem en midsommarnatt). 


I början av juli tog vi tag i all den kluvna veden som låg på platsen för det tilltänkta växthuset.Planeringen för bygget kom igång på allvar och vi förberedde grunden. Tillsammans med goda vänner som också bygger växthus (det är deras ritning och expertis vi förlitar oss på) inhandlade vi virke och sågade upp alla delar. En granne tipsade om ett ställe ute i skogen där det dumpats gammalt handhugget tegel som vi fick hämta. 


I augusti fortsatte växthusbygget med en hel del målningsarbete (alla trädelar målades 3 gånger med linoljefärg). Vi gjöt en betongplatta och muraren var här och murade upp en fin tegelmur. Växthusgrunden var färdig!

De två första veckorna i september hade jag semester igen och då passade vi på att dra på oss snickarbyxorna. Alla träbitar byggdes ihop och väggarna restes en efter en. Takstolarna monterades och glasen sattes på plats. I skrivande stund återstår endast att montera ihop och sätta upp vädringsfönster, de korta takglasen och några gavelglas. Under vintern är det tänkt att vi ska fundera på och snickra ihop en pardörr till växthuset också och nästa vår ska det målas en sista gång. Allt har tagit mycket längre tid än vad vi trodde från början men det har varit otroligt roligt och lärorikt. Helt klart värt det! De senaste två månaderna har trädgården kommit lite i skymundan men snart är det vinter igen och då ska tänka på hur bra det kommer bli nästa år! 

På återseende!


3 kommentarer:

 1. Xanthopteryx23 september, 2010

  Weee! Äntligen! Välkommen tillbaka!!!

  SvaraRadera
 2. Hoppas du fortsätter skriva. Fina hundar och fint hus gillar vi :)

  SvaraRadera
 3. FinFin blogg^^
  Tyväär är jag inte på läs humör just nu:/<3
  Men jätte fin^^

  SvaraRadera