lördag 13 september 2014

Biblioteksbygge

Nu har vi startat igång höstens byggprojekt - biblioteket!
Ritningen som spårade ur...

Hittills har vardagsrummet/biblioteket på bottenvåningen varit en sånt rum som vi aldrig använder. Vi har istället soffa och TV på övervåningen - lite mysigare (och varmare på vintern). Vi har haft Billy-hyllor från IKEA, en gammal soffa och ärvda bord och stolar i rummet. Inte så hemtrevligt.

Före-bilder (och under nedplockning av befintliga hyllor). 









 Länge ville jag lägga in golvvärme i biblioteket för att få det mer komfortabelt. Men slutligen har vi bestämt oss för att behålla nuvarande trägolv istället för att, som vi tänkt, lägga in ny valnötsparkett. Efter lite efterforskningar visade det sig att trägolvet är mycket tjockt och lagt direkt på reglar med isolering under, dvs inte spånskivor under som jag trodde/hoppades. Dessutom är trägolvet så skevt så det skulle bli svårt att jämna ut det såpass bra att det går att lägga nytt golv ovanpå. Vi kommer istället ta hit någon som får slipa och hårdvaxolja golvet. Tror att det kommer bli jättefint (och mer miljövänligt).

I biblioteket kommer det bli platsbyggda bokhyllor. Jag har börjat med att regla upp en sockel. För att få den vågrät så stoppade jag in små brädbitar här och var där det behövdes. Reglarna är hopskruvade med varandra och fästa i golvet med vinkeljärn. På reglarna kommer det sedan stå köksväggskåp från IKEA och sedan bygger vi hyllor ovanpå dessa av MDF-skivor. Nu väntar vi på att elektrikern ska komma och dra om elen i rummet - just nu är det blandat jordade och ojordade uttag.
Vägguttag som måste flyttas på

Vattenpass och laserpass. 

Reglarna i hörnet

1 kommentar:

  1. Det där kan ju bli väldigt bra!
    Gillar skissen.
    Fint (fernissat?) trägolv.
    Trevligt arbete helt enkelt.

    SvaraRadera