söndag 2 juni 2013

Dags för ladutaksbyte!

Idag efter morgonbestyren insåg jag att det redan är juni och jag har snart min första semestervecka - vilket innebär takbyte! Bara att ta tjuren vid hornen. Efter en kort diskussion här hemma stod det klart för oss att om vi ska hinna åka till Byggmax någon gång den kommande veckan så borde det ske idag. Då tog det fart minsann!
Steg ett i den här renoveringen är att få upp byggställningarna. Detta har givit mig sån ångest de senaste månaderna - för att hyra ställningar känns stressigt (och säkert dyrt i slutändan eftersom alla byggen tar minst dubbel så lång tid - i vårt fall fem gånger så lång tid som vi tror). Det var bara att acceptera att vi måste bygga egna ställningar. Ena sidan av ladan går nog bra - där är höjden "bara" ca 3,5 m till takfoten. Den andra sidan (mot hönsen) är jättehög och otäck så den förtränger vi tillsvidare. Så nu är det bestämt att vi börjar med ena sidan av taket (den lätta sidan) och känner oss för. Kanske hinner vi bara den sidan i år och får fortsätta nästa år...
Nästan bäst av allt är att vi tänker återanvända virket nästa år när vi ska byta panel på ladan och bygga hönsgård! Vi sparar pengar och en ny resa till Byggmax med andra ord. Hönsen får leva med gamla skruvhål. Så kommande vecka ska vi bygga ihop byggställningen och veckan efter det beställer vi hem en container att kasta teglet (och gammalt virke) i! 


Något annat jag har pysslat med idag är att rensa upp runt ladan. Bland annat hittade jag en stackars vinbärsbuske som stod iklämd längst in mot laduväggen utanför hönshuset. Denna är nu flyttad till sitt nya hem bredvid de andra vinbären vid parkeringen. En stackars krusbärsbuske fick stryka på foten - den ska vi skänka bort till Snigeluggla. Det stor fortfarande två vinbärsbuskar kvar vid laduväggen - men där verkar det bli massor med bär i år (så de får flytta i höst istället). 
Ledsen nyflyttad vinbärsbuske

Dåliga samveten i trädgården finns det gott om. Det största är nog vår baksida som är helt igenväxt. Den består främst av hägg, plommonsly, diverse små aspträd, en stor fin pil men framför allt brännässlor! I ett svagt ögonblick har jag inbillat mig att det går att rensa bort alla brännässlor - bara man börjar tillräckligt tidigt på våren. Sen inser jag mina begränsningar. Täcka hela ytan några år? Då går det åt många tidningar eller markduk! Ibland har jag skämtsamt sagt att vi kanske skulle skaffa oss en get - de äter väl det mesta? Men nu tror jag att grisar skulle kunna vara lösningen! Om vi stängslar in hela baksidan (och flyttar på kungsängsliljorna!) och köper in smågrisar på våren så kan de får röja upp bland brännässlor och sly under hela sommaren. Vad som händer på hösten? Där får vi nog leja in någon som kan slakta grisarna åt oss. På så sätt skulle vi slå flera flugor i en smäll (blir av med brännässlorna och får julskinka på köpet!!). "Husbonden" är vidtalad - vi får se om han nappar på idén så småningom...
Baksidan som någon glömde...

3 kommentarer:

 1. Snigelugglans storasyster03 juni, 2013

  En sån fin blogg du har! Ni verkar ha det så mysigt med höns, kaniner och alltihop:)

  SvaraRadera
 2. Varför kasta teglet? Är det inte mer miljövänligt, du som ville vara mer miljövänlig, och mer ekonomiskt att bara återanvända det hela och komplettera trasiga pannor?

  SvaraRadera
 3. Tack Snigelugglans syster!! Allt blir lite mysigare med djur ;-)

  Teglet är egentligen för tungt för befintligt ladutak. I det här fallet tummar vi på det miljövänliga - det skulle ta år och dar att flytta på allt tegel för att kunna göra underarbetet och sedan lägga på allt igen. Om vi är extra miljövänliga vid sidan av ladutaket så kanske det jämnar ut sig i slutänden...?

  SvaraRadera