Idag är jag ledig och bara för det så öser regnet ner och gör ladutaksarbete helt omöjligt idag. Till råga på allt ligger virket ute utan presenning på sig så jag undrar verkligen hur länge det dröjer innan jag kan måla takfotsbrädan (som måste målas innan vi kan sätta upp takfotsplåten, vilken i sin tur måste upp innan vi kan lägga på plåten...).
Det får bli lite inomhuspyssel idag. Och kanske en tur till Byggmax för att inhandla hängrännskrokar (som måste upp före takfotsplåten).
onsdag 26 juni 2013
söndag 16 juni 2013
Det går långsamt...
Igår höll vi på med ladutaket hela dagen. Jag menar hela dagen! Och resultatet blev att vi fick upp EN regel/takstol/ströläkt (kärt barn har många namn och funktioner). Jag hoppas att allt trixande och funderande nu är över så att resten går snabbare (för vi har 32 st kvar på den här sidan om taket). Till mammas belåtenhet har vi fått låna selar så att vi förhoppningsvis inte slår oss så hårt om vi trillar av taket.
Denna regniga dag, första semesterveckans sista, har ägnats åt att rensa ur garderoben i hallen och baka grahamsbröd. På något underligt sätt blir det alltid stökigare än innan sådana rensningar. Vi har alldeles för mycket onödiga prylar som ligger och skräpar!
Denna regniga dag, första semesterveckans sista, har ägnats åt att rensa ur garderoben i hallen och baka grahamsbröd. På något underligt sätt blir det alltid stökigare än innan sådana rensningar. Vi har alldeles för mycket onödiga prylar som ligger och skräpar!
torsdag 13 juni 2013
Regn och pelargoner
Det regnar uppenbarligen idag så jag roar mig med att titta till mina pelargoner inomhus. Under tiden hoppas jag att ladutaket inte blir alltför blött (vi har ju inte fått hem presenningarna ännu). Nåväl, om det har läckt in i >4 år så kanske det klarar en regnskur till.
Langelandsrosen |
Selma |
Bill's Dream |
Jay's golden birds egg |
Mrs Salter Bevis |
Millfield Gem |
Millfield Rosebud |
Australian Pink rosebud |
Friesdorf |
P tetragonum - en riktig vilde! |
Jip's Freda Burgess |
Tierpspellan |
Bonniface Butterfly |
Mrs Pollock |
Hemley |
Älsklingen stinkpelargonen (p papillonaceum) |
P mutans börjar få det trångt i fönstret |
Nettlestead |
Teglet avplockat!
Nu har vi fått ner teglet på ena sidan av ladutaket! Det gick snabbare än jag hade trott, mycket för att vi byggde en "rutschkana" för pannorna.
Idag väntar vi på leverans av virke (och presenningar) från Byggmax. Helgen kommer (om vädret tillåter) ägnas åt att sätta upp nya reglar/takstolar/ströläkt. Måste även hitta en lucka att hinna åka och hämta kondensväven.
Lauloftet |
söndag 9 juni 2013
Det här med byggställningar...
...ägnar vi oss åt på varje ledig stund just nu. Vore det inte praktiskt att bara näta in alltihop nästa år - så är hönsgården klar!?
Kopparkärlen har blivit putsade och fått en egen hängare ovanför köksön. Det blev lite extra hemtrevligt i "bondköket"!
Bjuder även på lite trädgårdsbilder. Vår bästa tid är nu!!
Okänd lökväxt |
Aklejruta |
Beauty of Moscow |
Kopparkärlen har blivit putsade och fått en egen hängare ovanför köksön. Det blev lite extra hemtrevligt i "bondköket"!
Salt och ättika gjorde susen - som trolleri! |
Nu väntar vi på vintern så att vi kan använda kastrullerna på vedspisen. |
söndag 2 juni 2013
Dags för ladutaksbyte!
Idag efter morgonbestyren insåg jag att det redan är juni och jag har snart min första semestervecka - vilket innebär takbyte! Bara att ta tjuren vid hornen. Efter en kort diskussion här hemma stod det klart för oss att om vi ska hinna åka till Byggmax någon gång den kommande veckan så borde det ske idag. Då tog det fart minsann!
Steg ett i den här renoveringen är att få upp byggställningarna. Detta har givit mig sån ångest de senaste månaderna - för att hyra ställningar känns stressigt (och säkert dyrt i slutändan eftersom alla byggen tar minst dubbel så lång tid - i vårt fall fem gånger så lång tid som vi tror). Det var bara att acceptera att vi måste bygga egna ställningar. Ena sidan av ladan går nog bra - där är höjden "bara" ca 3,5 m till takfoten. Den andra sidan (mot hönsen) är jättehög och otäck så den förtränger vi tillsvidare. Så nu är det bestämt att vi börjar med ena sidan av taket (den lätta sidan) och känner oss för. Kanske hinner vi bara den sidan i år och får fortsätta nästa år...
Nästan bäst av allt är att vi tänker återanvända virket nästa år när vi ska byta panel på ladan och bygga hönsgård! Vi sparar pengar och en ny resa till Byggmax med andra ord. Hönsen får leva med gamla skruvhål. Så kommande vecka ska vi bygga ihop byggställningen och veckan efter det beställer vi hem en container att kasta teglet (och gammalt virke) i!
Något annat jag har pysslat med idag är att rensa upp runt ladan. Bland annat hittade jag en stackars vinbärsbuske som stod iklämd längst in mot laduväggen utanför hönshuset. Denna är nu flyttad till sitt nya hem bredvid de andra vinbären vid parkeringen. En stackars krusbärsbuske fick stryka på foten - den ska vi skänka bort till Snigeluggla. Det stor fortfarande två vinbärsbuskar kvar vid laduväggen - men där verkar det bli massor med bär i år (så de får flytta i höst istället).
Ledsen nyflyttad vinbärsbuske |
Dåliga samveten i trädgården finns det gott om. Det största är nog vår baksida som är helt igenväxt. Den består främst av hägg, plommonsly, diverse små aspträd, en stor fin pil men framför allt brännässlor! I ett svagt ögonblick har jag inbillat mig att det går att rensa bort alla brännässlor - bara man börjar tillräckligt tidigt på våren. Sen inser jag mina begränsningar. Täcka hela ytan några år? Då går det åt många tidningar eller markduk! Ibland har jag skämtsamt sagt att vi kanske skulle skaffa oss en get - de äter väl det mesta? Men nu tror jag att grisar skulle kunna vara lösningen! Om vi stängslar in hela baksidan (och flyttar på kungsängsliljorna!) och köper in smågrisar på våren så kan de får röja upp bland brännässlor och sly under hela sommaren. Vad som händer på hösten? Där får vi nog leja in någon som kan slakta grisarna åt oss. På så sätt skulle vi slå flera flugor i en smäll (blir av med brännässlorna och får julskinka på köpet!!). "Husbonden" är vidtalad - vi får se om han nappar på idén så småningom...
Baksidan som någon glömde... |
lördag 1 juni 2013
Senaste dagarnas bestyr
Nu har jag äntligen gjort slag i saken och fixat i ordning växthusbevattningen!
Det tog tre dagar (och tre besök på byggvaruhuset) innan det var klart. En 13 mm slang sattes fast runt syllen (med krokar - då kan man lätt lyfta ur den vid behov) inne i växthuset och från denna går det ut tunnare slangar ner i varje kruka. Den tjocka slangen är kopplad till en bevattningsdator som släpper på vattnet under bestämda tider på dygnet. Än så länge har jag börjat med en halvtimmes bevattning tidigt på morgonen, men jag vet inte om det är bättre att det får stå och droppa under en längre tid under dagen? Det är nog bara att prova sig fram vad som fungerar bäst.
Vi har väldigt gott om brännässlor, detta hemska ogräs! Det kanske beror på att jag är dålig på att rensa bort dem. Andra ogräs kan man ju liksom rycka upp i förbifarten - vilket är svårare med nässlorna. Min strategi är därför att försöka använda brännässlorna så mycket som möjligt. Jag började med att införskaffa en nässelvattenhink. Den har nu stått i ett avlägset hörn i trädgården några veckor (aningens för länge skulle jag tro) så idag var det dags att gödsla rabatterna. Mycket smidigt, miljövänligt och gratis! Enda nackdelarna är att det kräver lite framförhållning (inte min starka sida) och att lukten är mindre angenäm (speciellt som den inte går att få bort från fingrarna). Jag har även plockat buketter med brännässlor och hängt på tork i hönshuset, för att ha som nyttigt hönsgodis i vinter. Det som hamnar i hönsens magar hamnar ju så småningom i våra magar (indirekt via äggen alltså...).
Jag begriper inte hur den bär sig åt!
Det var ju alldeles nyss som rabarbern bara var små röda knoppar! I ett försök att decimera rabarberdjungeln har jag idag kokat saft och fryst in späd rabarber till i vinter. Det visade sig att vi redan hade en hel låda i vedbod-frysen med rabarber från förra året...
Kaninerna mumsar äppelkvistar dagarna i ända. Henke fick ett ryck tidigare i våras och gav sig på det gamla Rossvik-trädet med grensaxen. "Hur svårt kan det vara?" Resultatet blev en stor hög med äppelkvistar, som han lovade köra iväg till majbrasan. Detta har alltså inte blivit gjort (och trädet ser ut som om det aldrig blivit beskuret - massor med vattenskott kvar!) men nu verkar det alltså lösa sig ändå. Jag ska satsa på JAS-beskärning i år och hoppas att det då inte blir lika mycket vattenskott.
Kvar att göra i trädgården just nu är att få ner det manchuriska valnötsträdet, piprankan och liljorna i jorden. Jag har även en kruka med bredsådda jättekrisslor som behöver planteras om.
Efter att ha läst en del självhushållningsböcker på sistone så föll det sig som så att jag testade på att göra egen tvål. Förutom besväret att få tag på lut (på byggvaruhuset trodde de inte att kaustiksoda kunde vara samma sak) och att det är läskigt att hantera lut - så var det riktigt roligt! Iklädd gummihandskar och solglasögon skred jag till verket och här nedan ser ni resultatet. Nu ska tvålen mogna i 4-6 veckor och sen får vi se om den fungerar.
Det tog tre dagar (och tre besök på byggvaruhuset) innan det var klart. En 13 mm slang sattes fast runt syllen (med krokar - då kan man lätt lyfta ur den vid behov) inne i växthuset och från denna går det ut tunnare slangar ner i varje kruka. Den tjocka slangen är kopplad till en bevattningsdator som släpper på vattnet under bestämda tider på dygnet. Än så länge har jag börjat med en halvtimmes bevattning tidigt på morgonen, men jag vet inte om det är bättre att det får stå och droppa under en längre tid under dagen? Det är nog bara att prova sig fram vad som fungerar bäst.
Vi har väldigt gott om brännässlor, detta hemska ogräs! Det kanske beror på att jag är dålig på att rensa bort dem. Andra ogräs kan man ju liksom rycka upp i förbifarten - vilket är svårare med nässlorna. Min strategi är därför att försöka använda brännässlorna så mycket som möjligt. Jag började med att införskaffa en nässelvattenhink. Den har nu stått i ett avlägset hörn i trädgården några veckor (aningens för länge skulle jag tro) så idag var det dags att gödsla rabatterna. Mycket smidigt, miljövänligt och gratis! Enda nackdelarna är att det kräver lite framförhållning (inte min starka sida) och att lukten är mindre angenäm (speciellt som den inte går att få bort från fingrarna). Jag har även plockat buketter med brännässlor och hängt på tork i hönshuset, för att ha som nyttigt hönsgodis i vinter. Det som hamnar i hönsens magar hamnar ju så småningom i våra magar (indirekt via äggen alltså...).
Jag begriper inte hur den bär sig åt!
Det var ju alldeles nyss som rabarbern bara var små röda knoppar! I ett försök att decimera rabarberdjungeln har jag idag kokat saft och fryst in späd rabarber till i vinter. Det visade sig att vi redan hade en hel låda i vedbod-frysen med rabarber från förra året...
Kaninerna mumsar äppelkvistar dagarna i ända. Henke fick ett ryck tidigare i våras och gav sig på det gamla Rossvik-trädet med grensaxen. "Hur svårt kan det vara?" Resultatet blev en stor hög med äppelkvistar, som han lovade köra iväg till majbrasan. Detta har alltså inte blivit gjort (och trädet ser ut som om det aldrig blivit beskuret - massor med vattenskott kvar!) men nu verkar det alltså lösa sig ändå. Jag ska satsa på JAS-beskärning i år och hoppas att det då inte blir lika mycket vattenskott.
Kvar att göra i trädgården just nu är att få ner det manchuriska valnötsträdet, piprankan och liljorna i jorden. Jag har även en kruka med bredsådda jättekrisslor som behöver planteras om.
Efter att ha läst en del självhushållningsböcker på sistone så föll det sig som så att jag testade på att göra egen tvål. Förutom besväret att få tag på lut (på byggvaruhuset trodde de inte att kaustiksoda kunde vara samma sak) och att det är läskigt att hantera lut - så var det riktigt roligt! Iklädd gummihandskar och solglasögon skred jag till verket och här nedan ser ni resultatet. Nu ska tvålen mogna i 4-6 veckor och sen får vi se om den fungerar.
Avslutningsvis lite bilder på de fina hönsen. Om de bara visste att jag smider planer. Efter att nyss ha köpt en ekologisk kyckling för ohyggliga mängder pengar funderar jag på att skaffa "kött-höns". Alltså en större ras som går att äta. Jag tror silkeshönsen också går bra att äta (men otäckt med blått kött!) men just det här gänget var ju bara tänkta som gullehöns och äggläggare från början! Det kanske går lättare om jag skaffar höns som jag vet från början att vi ska äta upp (tupparna alltså).
Etiketter:
Ekologiskt,
Höns,
Kaniner,
Matlagning,
Trädgård,
Växthus
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)