torsdag 1 maj 2014

Smått och gott (bokstavligt)

Frösådderna är lusiga och busiga. Jag får kämpa hårt med såpablandningar och handfast ihjälklämning av lössen. Att ta fel sprayflaska (med Virkon) är inte att rekommendera. Plantorna börjar nu återhämta sig igen, men en hel del blad blev bruna...

Avlusning i badrummet
Äggkläckningsmaskinen har inte gjort sitt jobb ordentligt i år. Endast två kycklingar kläcktes (egna ägg). Alla fina köpta avelsägg dog när det bara var en vecka kvar till kläckning. 

En liten viltfärgad silkeshöna
En vit silkeshöna
Scillorna blommade i år också. Helt fantastiskt!
Fina nunneörten i gräsmattan. Funderar på att skaffa gul som blommar hela sommaren också. 

Frösådderna i gästrummet.  
Vi har äntligen flyttat vedhögen från stora rummet i ladan (som ska renoveras). Det är inte klokt vilka prylar man kan hitta i gamla lador. Den här granaten (?) låg i väggen bakom vedhögen. Polisen var här i flera timmar och tittade på den, ringde samtal och fikade. Några dagar senare kom militären (?) och hämtade den. Vi hoppas att resten av skrotet i ladan går att kasta på vanliga återburet.

 Vi har haft fantastiskt väder tidigare i april och hönsen är väldigt nöjda. Det är knappt att de vill gå in och lägga sig på kvällarna.
På en av favortiplatserna under ladan. 
 Förra året hade vi mycket mögel i växthuset. Alla vita flygare bidrog troligen till det. Växthuset har därför högtryckstvättats, såpaskurats, spolats, skrapats, desinficerats (med Virkon) , spolats, skrapats, sopats... Det är i ärlighetens namn lite opraktiskt med ett träväxthus med högt i tak när det gäller städning och hygien.



Libbstickan har fått flytta från jordkällarkullen till växthuset.
Blocketfynd - nya ladufönster (från gammal industribyggnad)! Ska bara renoveras först. 

På kaninfronten är det både glädje och oro. Med bara några dagar kvar till nedkomst kunde vi konstatera att fina Iris har lunginflammation. Hon står nu på behandling. Nu har det i alla fall gått över två veckor och ungarna har öppnat ögonen. Alla verkar pigga, men det är tydlig skillnad i storlek och hull mellan Irisens ungar och Bellis ungar (som föddes dagen innan). Förmodligen har inte Iris samma kvalitet på mjölken som Bellis (som är frisk).


Tomatplantorna har flyttat ut i växthuset. Jag är så nöjd med vår nya frostvakt - den verkar fungera bra än så länge. Vi har dragit en lång förlängningssladd från ladan till växthuset, köpt en frostvakt/termostat på Claes Ohlson och kopplat in byggfläkten. I vanlig oordning blev det ingen avhärdning av plantorna i år heller. Jag valde en av de soligaste dagarna att flytta ut dem (bara för att jag kände för det just då). Spetsgardinerna skyddar ju lite, men tomaterna blev mycket svettiga (alla bladen hängde som slamsor). Dagen efter (och en vattning senare) var de sig själva igen.



Jag har införskaffat löpanksägg! Idag är det dag 5 i kläckaren och jag har lyst dem. 7 st av 10 var befruktade och levande (man kunde till och med se små rörelser!). Det får man betrakta som bra utdelning eftersom äggen hade skickats med posten och utsatts för min opålitliga kläckare. Eftersom det har varit problem med tidigare kläckningar nu så hade jag beställt en termometer/hygrometer från PetWorld. Den anlände igår, när äggen redan hade legat i kläckaren i 4 dygn. Kvicksilvertermometern visade fina 37 grader, men den nya digitala visade 39,4 och en luftfuktighet på 80%! Jag är inte säker på vem som hade rätt men jag fick lite hicka och sänkte såklart genast temperaturen och fuktigheten i kläckaren. Just nu ligger det på 37,8 grader respektive 40-50 %. Det känns lite bättre. Håll tummarna nu - för jag vill verkligen ha löpankor i sommar!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar