måndag 2 april 2012

Pelargonutställning på Bergianska

Vilken underbar dag det var igår! Jag och en kompis besökte Bergianska trädgården och tittade på pelargonutställningen ("Mer vild än tam"). Det var fantastiskt! Tänk att det finns så många olika pelargoner! De hade sticklingsförsäljning också och jag försökte verkligen behärska mig men det gick sådär... Nio nya sorter fick följa med hem.
Pelargonutställning

Fikonträd på Bergianska

Idag har jag planterat om några tomatplantor och stockrosor och tagit lite nya sticklingar (från Westerlund, Appleblossom och Double Pink Birds Egg). Det börjar bli fullt i gästrummet nu... Där trängs både sådderna och de pelargoner som behöver lite extra ljus från högtrycksnatriumlampan... Växthuset är fixat och bara väntar på alla växterna - om det bara kunde sluta snöa och bli varmare nån gång!

onsdag 22 februari 2012

Mer illustrationer tack!

Sitter just nu och läser om infektionssjukdomar och har precis gått igenom leptospiros, brucellos, borrelia, tuberkulos, tetanus och botulism. Jag vet inte riktigt varför men på något vis kommer jag att tänka på Pickwickklubben av Charles Dickens. Det var längesen jag läste Dickens nu. Illustrationerna är så fina! Det borde absolut finnas mer bilder i "vuxenböcker" tycker jag!


En engelsk pub. För stämningens skull!

Andra böcker som innehåller fina bilder är de av Roald Dahl (Quentin Blake är fantastisk!) och Othmar Franz-Lang (Du tror väl inte på spöken? och Stackars miljonär).

Bilder ur Du tror väl inte på spöken? av Othmar Franz-Lang.



fredag 3 februari 2012

Pelargoner


Jag sitter och drömmer om pelargoner! Uppsatsen är klar och godkänd av min handledare. Nu är den hos en annan kollega för lite expertutlåtanden, så jag tillåter mig själv att dagdrömma lite. Eftersom självbehärskning ibland är väldigt svårt har pelargonerna redan blivit omplanterade. Kanske i tidigaste laget, men jag såg i min trädgårdsdagbok att jag gjorde det redan nu förra året också - och det gick ju bra! I ett fönster huserar vita flygare på några av vildsorterna, men de verkar hålla sig där och har inte spridit sig. I höstas provade jag att spraya alla pelargoner med såpa, vilket inte fungerade alls, följt av Provadopinnar. Men just de här vildarna (P. glaucifolium, P. ardens och P. schotti) blir inte av med sina löss. Jag hoppas att det går över när de börjar vakna till, får mer näring och ljus. Eftersom jag har så många pelargoner och ingenstans att övervintra dem, får de tillbringa vintern inomhus i fönstrena. Huset är gammalt och dragigt så de verkar trivas ganska bra. Några har varit extra kinkiga i år så de fick lite VIP-vård i form av extraljus (högtrycksnatriumlampan) i gästrummet, där jag också drog ner värmen. Det verkar ha fungerat för de flesta. De sorter som inte har karat sig i vinter är Frou Frou, Concoler Lace, Boniface Buterfly, Orange fizz, Rober's lemon rose och P. gibbosum (den senaste ramlade i golvet och gick av).

Jag har som mål att försöka behålla de sorter som jag verkligen tycker om. De som trivs, är tacksamma, växer bra och som övervintrar i rumstemperatur utan några sura miner.


Mina pelargoner

Rosenknoppar
Appleblossom rosebud
Australian pink rosebud
Bornholm
Fischers appleblossom
Kronprinsessan Mary
Noel Gordon
Odensjö poetry in motion
Rosebud Tina
Röd rosenknopp
Vit rosenknopp

Doftpelargoner
Ardwick cinnamon
Attar of roses
Atomic snowflake
Chocolate peppermint
Deerwood lavender lad
Dr Westerlund
Grey Lady Plymouth
Hemley
Lilian Pottinger
Orange Fizz
(Robert's lemon rose)


Vildsorter och hybrider
P album
P ardens
P australe
P caffrum x Diana
P cotyledonis
P cucullatum Flora Plena
P cucullatum ssp tabulare
P denticulatum
P fragrans
P fulgidum
(P gibbosum)
P glaucifolium
P grandiflorum
P graveolens
P kordicum
P reniforme
P x schotti
P sidoides
P tomentosum
P triste
P zonale

Zonaler
(Boniface Butterfly)
Bull's eye light pink
Cattolica
Crystal palace gem
Danny West
Creamery
Deacon moonlight
Dresden light pink
Dronning Ingrid
Ekeby Lovisa
First Yellow
Friesdorf
Highfield's choice
Honeywood Susan
Jip's Freda Burgess
Lady Gertrude
Ludwigsburger flair
Millfield rose
Mr Wren
Mårbacka rosa
Mårbacka vit
Occold Shield
Odensjö Trish
Odensjö ömma ögonkast
PAC Emilia
Rococo
Smultron och mjölk
Swainham spring
Tierpspellan / Norrland
Torsång
Trudie
Variegated Loralei
Viva Madeleine
Wall
Ununges Astrid Stolt


Dekorativbladiga
A happy thought
Caroline Schmidt
Contrast
Dolly Vardon rosa
Jungle leaf
Ken Lea
Madame Salleron
Melosilver
Warrion

Tulpanpelargoner
Emma från Bengtsbo
(Mårbacka tulpan)
Patricia Andrea

Äggskal
Double pink birds egg
Mrs JJ Knight

Stjärnpelargoner
Ansbrook Saturne
Pink Catherine Wheels

Kaktuspelargoner
Brockbury scarlet
Noel

Hängpelargoner
Viva Carolina

Miniatyrer
Pink Ice

Zonartic
Lara Peter

Engelska
Lord Bute













söndag 15 januari 2012

Vintervila


Sitter vid köksön och tittar ut genom fönstret på den vackra vintern. Stänglarna av stockrosor står fortfarande kvar i rabatten och har nu blivit klädsamt frostbeklädda. Jag drömmer om att öppna upp en glasdörr från vardagsrummet/biblioteket ut i trädgården så att det kan stå öppet på sommaren. Under hösten har det känts ganska skönt att inte behöva ta hand om trädgården och jag har hittills inte heller känt någon större längtan efter vårens pelargonpyssel och frösådder. Liksom pelargonerna behöver jag nog lite vintervila, sitta inne och kura under en filt med en kopp te eller bara göra något annat ett tag. Den här höstens och vinterns "vila" har inneburit köksrenovering, vilket tog på krafterna, följt av den här uppsatsen som måste nu skrivas. Jag har satt upp en regel att jag inte får börja med något nytt projekt i någon form innan uppsatsen är färdig. Det innebär att jag varken får titta i frö- eller pelargonkataloger, beställa eller så fröer och inte ens läsa en bok (om den inte är veterinärmedicinsk förstås). Som tur är har jag sällskap av min älskade MacBook och då går skrivandet lite lättare. Emellanåt kommer en brun liten hund och vill sitta i knät och vara nära. Ibland kommer ett svart yrväder springandes, stampar på mig med sina framtassar och skäller uppmanande - Dags att leka! Men just nu ligger de båda och sover så jag borde kunna skriva en stund på min fallbeskrivning som jag ska ha med i uppsatsen. Alldeles strax ska jag göra det...

onsdag 11 januari 2012

Biblioteksdrömmar

Jag var på Ultuna-biblioteket häromdagen och letade efter artiklar till uppsatsen. Det är alltid så fridfullt att gå runt bland raderna av bokhyllor och känna den där speciella lukten av gamla böcker. En dröm är att någon gång göra i ordning vårt "vardagsrum" på nedervåningen till ett bibliotek. Med platsbyggda bokhyllor, öronlappsfotöljer framför kakelugnen och ett skrivbord med bankirlampa. Henke har redan smygbörjat genom att flytta ner sitt skrivbord dit... Golvet är ett gammalt gulnat furugolv som jag gärna vill slipa och olja i någon mörk nyans. Pricken över i skulle vara att ta upp en glasdörr (gammaldags med mycket spröjs naturligtvis) så att man kan gå direkt ut i trädgården därifrån.
Vårt "bibliotek" när vi målade och tapetserade för ett år sedan...



måndag 9 januari 2012

Kök och matlagning



Igår såg vi en underbar film, Julie & Julia, och jag insåg att det var ett tag sen jag bloggade nu. Det som har hänt sen senast är att vi renoverat köket, ett projekt som tog ca 5 månader eftersom vi gjorde allt (utom elen) själva. Så nu är det dags att ta tag i matlagningen och då blev Julie & Julia en bra inspiration! Filmen handlade om Julia Child och om hur hon skrev en bok om fransk matlagning i Paris på 50-60-talet. Parallellt fick man följa en ung kvinna, Julie Powell, i nutid där hon som ett projekt bestämt sig för att under ett års tid laga alla drygt 500 recept i Julia Childs kokbok och blogga om det. Det var en riktig "må-bra-film"!
För att få plats med allt vi ville i köket fick vi riva väggen in till gamla arbetsrummet. Golvet är valnötsparkett, vi byggde ett gammaldags skafferi i hörnet och har integrerat kyl och frys. Bänkskivorna är av massiv valnöt och skåpen från IKEA (vi har kombinerat luckorna Ståt med vitrinluckor Lidingö). Kaklet är en vit glasmosaik. Jag ville få till känslan av ett gammalt lantkök eftersom huset är från 1800-talet.


Nästa projekt just nu blir att skriva klart min specialistuppsats. Den handlar om zinkförgiftning hos hund. Just nu har jag kommit så långt att jag har skrivit all text i litteraturstudien och fallbeskrivningen, men jag saknar några referenser fortfarande, måste skriva en diskussion och sammanfattning samt redigera all text. Det är en del kvar med andra ord, målet är att den ska bli klar till i februari. Idag jobbar jag kväll, ska försöka hinna till biblioteket på Ultuna innan jag börjar.