söndag 25 augusti 2013

Äggtjuvar!!!

I morse när jag släppte ut hönsen så hade Rut klivit av sina ägg. Det var bara TRE ägg kvar i redet (12 st från början)! Jag undrar vem som varit där och stulit våra tilltänkta små kycklingar. Skata? Äggen var fortfarande varma så nu hoppas jag att Rut kan tänka sig ruva klart. Jag får nog hålla lite bättre koll på äggen i fortsättningen...

fredag 23 augusti 2013

Vinbärsbestyr och morgonpyssel

Vi har några vinbärsbuskar på tomten, men bären räcker inte riktigt till så igår provade jag att göra  avläggare på en av de röda vinbärsbuskarna. På så sätt hoppas jag få några fler buskar om ett tag. Avslutningsvis fick buskarna lite kaningödsel också. Hönsen var lite brydda och missnöjda eftersom jag hade "förstört" deras bästa sandbadarplatser i och med det. Jag måste säga att de har gjort ett bra jobb med att hålla bort ogräset under buskarna i år!

Nära laduväggen, i den gamla komposten, stod en stor vinbärsbuske som nu har flyttats och bildat tre nya!

Den bästa tiden på hela dagen är de tidiga morgonbestyren. Elliot och jag brukar gå en runda i trädgården varje morgon för att titta till odlingarna och växthuset, släppa ut hönsen och ge kaninerna mat.
Pepparrot i köksträdgården.
Hönsen på morgonpromenad
Rut ruvar duktigt. Hon ser tyvärr rätt maläten ut vid det här laget - så igår fick hon "room-service" i form av en näve svarta vinbär. Gott!
Efter senaste ladurensningen fick hönsen nya reden (en gammal byrå). 
Inne har vi också grejer på gång. Ägg av röda silkeshöns ligger i kläckaren. Två veckor kvar nu...
Elliot gillar att hjälpa till i kaninhuset...
Iris gillar mat
Undrar när fikonbladspumpan tänker sluta växa och börja göra pumpor istället?
Jordärtskocka
Fläderbusken utanför hönshuset behöver beskäras inför nästa år när det ska byggas hönsgård här.
I våras trodde jag att sparrisen hade drunknat - eftersom det blivit översvämning i deras "dike", men nu tittar små späda stjälkar upp ur jorden igen. Hurra!!!
Tidigare i sommar grävde jag upp två rotskott av kaukasisk vingnöt på jobbet. Den ena planterades direkt i gräsmattan  och den andra i en kruka med jord. Efter Henkes senaste gräsklippning var trädet som bortblåst (!) så nu har kruk-exemplaret fått rycka in som reserv. Den här gången nätade jag in den - för tydlighetens skull!
Nu när hösten snart är här försöker jag intala mig själv att det fortfarande finns saker att glädja sig åt i rabatterna, även om det nu börjar bli allt glesare med färgklickar.
Än blommar höstanemonerna!
Fina rudbeckian!
Solrosen 'Teddy Bear'
Violrutan
Underbara lammöron
Jag har upptäckt att grannens bin är väldigt förtjusta i den blå bolltisteln (som jag för övrigt försökte klippa ner förra året). Den doftar dessutom ganska gott...
Stormhattarna blommar
Den bortglömda delen av rabatten fick sig en ordentligt rensning igår. Här var det tidigare fullt med gräs/kvickrot och brännässlor. Nu har jag planterat två jättekrisslor (till vänster om funkian) och de två violkungsljusplantorna har jag flyttat till framkanten. 
Det börjar bli allt mindre saker att skörda ute i landen nu. Fast vi har fortfarande ganska gott om morötter och färskpotatis - men hur ska jag ta hand om det utan jordkällare? Jag har gått igenom frölådan och måste nog införskaffa lite regnbågsmorötter och gulbetor till nästa år. Ska även försöka bli bättre på att samla egna frön. Just nu ligger sockerärtsfrön på tork ovanpå spiselkransen så det är en början i alla fall...
Sista rabarbern skördad för i år. Nu är plantorna ganska ledsna så de får vila till nästa år. 
Tacos på egna grönsaker.

lördag 17 augusti 2013

Mer inläggningar

Skördemånaden augusti har idag inneburit ytterligare lite mer pyssel i köket. Egentligen hade vi tänkt åka till Skansen idag, men att vakna till regnet mot sovrumsfönstret ändrade de planerna. 

Syrade bönor
Purpurbönor, vaxbönor och vanliga gröna bönor

Jag provade receptet i Mandelmanns bok, det verkade lagom enkelt. Bönorna sköljdes rena och lades tillsammans med vinbärsblad i en stor glasburk. Jag hittade bönor från förra året i frysen - de fick åka med de också (jag är lite skeptisk för de kändes lite sladdriga). I grundreceptet skulle det vara vitlök i också, men vi hade slut just nu...
Sedan kokade jag vatten med flingsalt (1,5 msk salt till 1 l vatten), lät det svalna och hällde över bönorna. Nu är planen att burken ska stå i rumstemperatur i 3 dagar, sedan i 15 grader (undrar vart?) i 3 veckor, varpå den kan ställas in i kylen. Hoppas hoppas att detta blir gott även utan vitlök och trots sladdriga frysbönor! 

Inlagda morötter
Jag har varit lat i sommar och inte gallrat bland morötterna. Morotslandet är i ett bedrövligt skick! Efter hönsens framfart i våras verkar det som att vissa frön har hamnat i en stor klump så att det här och där är stora tuvor med massa morötter tätt, tätt tillsammans... sedan finns stora kala fläckar med bar jord... Jag har nu ryckt upp de morötter som växte för trångt och det blev en liten skörd av minimorötter som jag nu har provat lägga in. Har ingen aning om hur det kommer smaka - det blev lite improviserat kan man säga: 

Jag sköljde av morötterna, skar av blasten och kokade dem en stund så att de blev halvmjuka. Sedan hällde jag av vattnet och lade morötterna i glasburk. Efter det kokade jag ihop en lag som jag hällde över: 

1 dl vitvinsvinäger
2 dl socker
4 dl vatten
1 hackad chili
1 skuren liten lök
Svartpepparkorn
2 lagerblad
Senapsfrön



Inlagda rödbetor

Polkabetor "Chioggia", gulbetor och vanliga rödbetor
Jag gjorde så här: 
Rödbetorna sköljdes av och kokades med blasten kvar tills de blev halvmjuka. Sedan sköljde jag av dem i kallvatten så att skalen gick lätt att ta loss. De stora betorna (polkabetorna ffa) skivades, övriga fick vara som de var och lades i en glasburk. Sedan kokade jag en lag och hällde över så att betorna täcktes helt: 
2 dl ättikssprit
5 dl vatten
knappt 1 dl socker
6 svartpepparkorn
6 kryddnejlikor


onsdag 14 augusti 2013

Triste är ute ur leken

P. triste har sett allmänt eländig ut en tid nu. 

 Nu förstår jag varför...
Rotlöss...
Hela plantan åkte i soporna. En intressant iakttagelse är att både triste och p zonale (som också fick rotlöss i våras) är inköpta på samma ställe. Detta påminner återigen om att diska krukor och fat noga samt att aldrig ha flera krukor på samma fat. Denna kruka är nu diskad, såpad och får stå tom ett tag nu.

tisdag 13 augusti 2013

Skördefest

I vanliga fall gillar jag mest att peta på våren ner fröer i jorden och se hur det kommer upp små plantor. Senare på sommaren har jag hunnit ledsna lite på köksträdgården och känner inte alls samma inspiration längre. Förra året fick jag massor med morötter men jag skördade inte en enda. I år ska det bli annorlunda! Med hjälp av ett par självhushållningsböcker, några bloggar och alternativ.nu har jag hittat olika recept som jag provade i helgen. Det här blev resultatet:

Inlagda bondbönor (recept från "Lev mer på mindre"): 
Nästa år ska jag så mer bondbönor - jag tycker inte att skörden blev så stor som jag hade förväntat mig. Men kanske borde jag prova någon annan sort som ger mer avkastning? I år odlade jag Giant Exhibition Longpod (jag älskar namnet!) och Red Epicure.


Snoppade bondbönor

Egen pastasås gjorde jag genom att koka ihop skivade tomater, olivolja, basilika, oregano, lök, salt och peppar. Sen hällde jag upp på glasburkar som kokades en stund. Nu förvarar jag dem i kylskåpet (den som ändå hade en fungerande jordkällare!).


Marmelad på grön tomat och chili (från "Självhushållning på Djupadal"). 
Det jag inte riktigt kunde få ihop är om man ska använda omogna gröna tomater eller tomater av en grön sort? Det blev som så att jag använde Green Grape och Green Zebra. Just nu står den till sig i kylskåpet och imorgon ska jag koka marmeladen och lägga upp på burkar. 

Chili på tråd
Jag har börjat skörda chilin och trä upp på tråd. Nu hänger den på tork ovanför köksön. Nålen sitter kvar i början på tråden, så att jag kan fylla på med fler chili vart eftersom de mognar i växthuset.




Inlagd gurka
Jag använde följande recept som jag hittade på alternativ.nu: 

1kg gurka
dillkrona/dillkronor
1msk gula senapsfrön
Lag:
2dl Ättriksprit
3dl Vatten
½dl Salt
2dl Socker


Jag har även samlat ihop sockerärtor som ligger på tork - inför nästa års sådd. Jag håller även på och samlar frön från tomaterna - jag kommer nog inte behöva köpa tomatfrön nästa år (om jag inte vill prova någon ny sort då förstås - från Tomatklubben naturligtvis). Slutligen förvällde jag bönor och fryste in.


Jag har även det stora nöjet att meddela att hönsgödsel är mums för pumporna! Trodde inte det var möjligt men jag misstänker att min fikonbladspumpa eventuellt har förätit sig på hönsgödsel - för den håller på att ta över hela köksträdgården! Plantan verkar inte alls bry sig om att det var helt färsk, nymockad gödsel i pallkragen i våras... När skörden är klar i höst ska jag mocka ur hela hönbshuset igen och fylla på pallkragarna - så får det ligga till sig över vintern. 

Fikonbladspumpa överallt...

Yellow Crookneck 
Ringblommor, svartkål och lök trängs med pumporna
Hönsen (och Elliot) äter pannkaka

måndag 12 augusti 2013

Tomatlistan

Nu har jag tagit mig en funderare och troligen bestämt mig för vilka tomater jag ska odla nästa år. Först var jag inställd på att dra ner på antalet sorter och endast odla de som jag gillar mest (Sungold). Men det är faktiskt roligt att ha tomater i olika storlekar, färger och former så jag gjorde en uppdelning efter färg och tomat-typ (för att täcka in så många färger som möjligt). Efter att ha lusläst Tomatklubbens frökatalog bestämde jag mig för följande:

Cocktailtomater
* Chocolate Cherry (violett)
- Supersweet 100 eller Gardener's delight (röda). Jag gillar verkligen Supersweet 100 men skulle gärna odla en sort som inte är F1...
- Sungold (orange). Även om det är F1 så måste jag bara ha den!
- Gelbe Dattelwein (gul)
- Brown Berry (brun)
- Green Grape (grön)
- Snow Berry (vit)

Normalstora tomater
- Tigerella (röd randig)
* Bonny Best eller Ailsa Craig (röd)
- Manó (röd)
- Jubileum (röd)
* Scotland Yellow (gul)
* Sungella (orange)
- Green Zebra (grön)
* Snow Ball (vit)
- Indigo rose (svart)

Bifftomater / pastatomater
- Marmande (röd)
- Feuerwerk (röd/orange randig)
* Charles green (grön)
* Azychka (gul)
* Monokatbin (randig)
- Banana Legs (gul avlång)
- San Marzano 2 (röd)
* Beauty Lottringa (röd, mycket veckad)

* = fröer att beställa från Tomatklubben


Nästa år...

Så här i skördetid (jag räknar med att hösten är här nu med tanke på regnet och kylan) har jag kommit mig för att börja planera nästa års sådder. För nästa år kommer bli bättre (som vi säger varje år). Grönsakerna kommer växa sig större och godare, jag kommer bli duktigare på att vattna och rensa ogräs... och hönsen ska hållas borta från sådderna!

Nästa år kommer jag odla följande:

Bönor och ärtor
- Bondbönor (måste köpa frön, i år odlade jag Red Epicure och Giant exhibition longpod).
- Vaxbönor (i år blev det Neckargold, har massor med frön kvar)
- Gröna brytbönor (i år blev det Promotor)
- Borlotto (i år Borlotto Nano)
- Sparrisböna (sådde inte i år men har frön av Yard Long kvar)
- Purpurböna (en favorit! i år sådde jag Blauhilde)
- Sockerärtor (har egna som ligger på tork, men måste nog köpa fler frön. Sorten De Grace är riktigt god!)


Chili och paprika
I år sådde jag ganska sent pga inläsningen till tentan, men fick plantor bl a av bästa Ugglan. Jag tror att det är Jamaican Bell, Hot Lemon, Hungarian Hot Vax och en Körsbärschili jag har i år. Körsbärschilin är en hit! Den har fått massor med små söta chilifrukter.
Nästa år odlar jag dessa chilisar:
- Peter Penis Pepper (Så rolig! Jag hittade några frön längst ner i min låda!!)
- Monkeyface
- Yellow Bumpy
- Mini Bonet
- Jamaican Bell
- Körsbärschili (måste komma ihåg att ta frön)
- Kalocsai V2 (röd sort, från Ungern)
- Macskasárga (gul sort, från Ungern)

I paprikaväg blir det:
- Sweet Romano 
- Elefántormány (från Ungern)
- Fehérözön (från Ungern)


Gurka
- Kinesisk slanggurka (har 2 st frön kvar)
- Djungelgurka (har 3 st frön kvar)
- Slanggurka (måste hitta någon riktigt bra sort!
- Asiengurka (har försökt två gånger utan att lyckas. Tredje gången gillt?)
- Västeråsgurka (har frön kvar av New Pioneer, Double Yield och Vert Petit de Paris)
- Lagenaria siceraria provar turbinata (jättelång gurka (?), frön från Ungern)
- Perez F1 (nån sorts halvkort gurka, fröpåse från Ungern)

Och nästa år ska jag för guds skull skaffa fat till mina gurkhinkar!

Kronärtskocka
Jag tycker inte att skörden brukar bli så stor att det riktigt lönar sig. Men nu km jag över sorten Violetto di Romagna i Ungern, så jag måste ju prova igen.


Kål
Svartkål / palmkål (Nero di Toscana precoce) odlar jag för att den är så vacker. Åtminstone i början av sommaren innan den blir helt uppäten. Har frön kvar.
Nästa år blir det nog även fänkål.


Lök
Måste komma ihåg att sätta vitlök nu i höst! Den jag satte i våras tog sig aldrig. Om det sen berodde på hönsen eller mig förblir oklart.
Har ännu inte ryckt upp årets lökar men misstänker att jag skulle vilja sätta fler gula lökar nästa år. Röd lök är överskattat enligt min mening, så det odlar jag inte så mycket av. Jag ska nog även sätta lite salladslök (White Lisbon) och purjolök (Titan, måste ta mig i kragen!) nästa år.


Melon
Nej, det är inte värt besväret. Jag hade en planta i år men den dog innan den hann ut i växthuset.


Pumpa och squash
Jag älskar dessa roliga, korviga, bångstyriga varelser! Nästa år ska jag verkligen ta mig tid att avhärda plantorna ordentligt, för det var en hel del som tog stryk när jag resolut satte ut dem i pallkragarna. Hönsen gjorde naturligtvis inte hela saken bättre... Men jag har Yellow Crookneck på gång! Fikonbladspumpan är överallt men har ännu inte fått några frukter...
Nästa år tror jag att det blir:
- Yellow Crookneck (har 4 st frön kvar)
- Early White Bush Scalloped (har en liknande fröpåse från Ungern)
- Marina di Chioggia (har 2 st frön kvar)
- Fikonbladspumpa (för att den är så vacker)
- Genovese
- Prydnadspumpa (om jag får plats över)


Rotfrukter
- Gulbeta (Golden)
- Polkabeta (Chioggia)
- Rödbeta (Crosbys Egyptian)
- Morötter (måste skaffa frön av "regnbågsblandning" samt någon bra lagringsbar sort. Har lite frön av
  tidiga Nantes 2 kvar. Köpte även Vörös Óriás i Ungern - har inge
- Palsternacka (har frön av White Gem samt Felhosszú / Flakker 2 från Ungern)
- Rädisor (har frön av Köbenhavns Torve 2 samt en påse från Ungern - Órias vaj)
- Rotselleri Neon (från Ungern) ska jag prova nästa år.

Måste komma ihåg att så rädisor i omgångar nästa år!


Sallad
- Plocksallad (har frön kvar av Lollo Rossa, Frisée d'Amérique och Black Seeded Simpson)
- Mangold (måsta skaffa frön av snygga Bright Lights)


Tomater
Här har jag ännu inte bestämt mig, detta är vad jag har för fröer kvar och vad jag odlat i år:

- Supersweet 100 (har 6 st frön kvar)
- Sungold (har 5 st frön kvar)
- Voyage (snygg, men har hittills inte fått en enda i år så det känns inte riktigt värt det...)
- Yellow Ruffled (har 2 st frön kvar, har inte heller av denna fått några tomater i år, så tveksamt...)
- Marmande (en klar favorit! måste samla frön!)
- L cheesmanii (vildsort, grodde inte så nästa år hoppar jag över denna)
- Brown Berry (har frön kvar, snygg men inte jättegod - kanske byter ut mot någon annan sort)
- Indigo Rose (jättesnygg svart tomat - man jag har ännu inte kommit underfund med när den är mogen... har samlat egna frön)
- Green Zebra (inte jättegod - ska leta annan grön sort att prova. Har 2 st frön kvar.)
- Gardener's delight (har massor med frön kvar - ska nog odla nästa år)
- Green sausage (har 5 st frön kvar, misslyckades förra året då topparna skrumpnade ihop...)
- Gold Nugget (ingen hit)
- Tumbling Tom Yellow (gav rikligt med tomater förra året, så om jag odlar i ampel nästa år så kanske.)
- Banana Legs (har 1 st frö kvar)
- Yellow Pear (har 1 st frö kvar)
- Ildi (har ca 6 st frön kvar - god men jag tror Gelbe Dattlewein är bättre)
- Feuerwerk (ny för i år, SÅ god och snygg! Har 4 st frön kvar - fler ligger på tork)
- Brandywine (ok men inte jättegod)
- Green Grape (har massor med frön kvar, får se hur min gröna marmelad blir....)
- Gelbe Dattelwein (mycket god, hög avkastning, får återkomma nästa år)
- Oxheart (en besvikelse, trodde den skulle ge mer och vara godare...)
- Tigerella (en favorit, ger halvsmå randiga tomater, tidigt och rikligt, har många frön kvar)
- Snow Berry (god men gav inte så många, ett frågetecken...)

Nya som jag tänker prova nästa år är:
- San Marzano (lite avlång sort från Ungern)
- Manó (från Ungern)
- Jubileum (köpt i Ungern)
Sen måste jag naturligtvis botanisera i Tomatklubbens tidning!


Örter
Har bladdillsfrön Hercules kvar men måste skaffa frön av slät- och krusbladig persilja, krondill och basilika.

söndag 11 augusti 2013

Uppdaterad pelargonlista


I min strävan efter ett liv med färre (onödiga) prylar har turen nu kommit till pelargonerna. Jag har alldeles för många pelargoner! Så många att jag har svårt att se guldklimparna bakom all grönska i fönstren. Idag tog jag mig i kragen och gjorde mig av med några sorter som jag hoppas att jag inte kommer sakna. Det är i alla fall en början. Jag märker mer och mer att doftisarna och vildarna får lämna plats för hederliga, lättskötta, förutsägbara zonaler. Är det jag som börjar bli lat?

Pelargonlista 2013
(Pelargoner inom parentes är antingen döda eller utslängda)

Rosenknoppar
Appleblossom rosebud
Australian pink rosebud
Bornholm
(Fischers appleblossom)
(Kronprinsessan Mary)
Lady Gertrude
Langelandsrosen
Millfield Gem
Millfield rose
Millfield Rosebud
Noel Gordon
Odensjö poetry in motion
Rosebud Tina
(Röd rosenknopp)
Vit rosenknopp

Doftpelargoner
Ardwick cinnamon
(Attar of roses)
Atomic snowflake
(Chocolate peppermint)
Deerwood lavender lad
(Deerwood lavender lass)
Dr Westerlund
(Grey Lady Plymouth)
(Hemley)
Lilian Pottinger
Orange Fizz
(Robert's lemon rose)

Vildsorter och hybrider
(Lara Viking)
P acetosum
(P album)
P ardens
P australe
(P caffrum x Diana)
P capitatum
(P cordifolium)
P cotyledonis
P cucullatum Flora Plena
(P cucullatum ssp tabulare)
P denticulatum
(P echinatum Miss Stapleton)
P fragrans
P frutetorum
(P fulgidum)
P gibbosum
(P glaucifolium)
(P grandiflorum)
(P graveolens)
P inquinans (mörk)
(P kordicum)
P lawrenceanum
P magenteum
P mutans
P papillonaceum
(P reniforme)
(P x schotti)
P sidoides
P tetragonum
P tomentosum
P transvalense
(P triste)
P zonale

Zonaler
Alice
Bill's Dream
Boniface Butterfly
(Bull's eye light pink)
(Carmel)
Cattolica
Charlotta
(Creamery)
Crystal palace gem
(Danny West)
Deacon Lilac Mist
(Deacon moonlight)
Distinction
Dodd's super double
(Dresden light pink)
(Dronning Ingrid)
(Ekeby Lovisa)
Elin
Elnaryds Marielle
(First Yellow)
Freda Warden
Friesdorf
Helen
(Highfield's choice)
Honeywood Susan
Jip's Freda Burgess
(Love Storey)
Ludwigsburger flair
Michelle West
Mr Wren
Mrs Pollock
Mrs Quilter
Mårbacka rosa
(Mårbacka vit)
Natalie
Nettlestead
Occold Shield
Odensjö Sound of Silence
(Odensjö Trish)
Odensjö ömma ögonkast
(PAC Emilia)
Rococo
Salmon Comtesse
Selma från Misterhult
Skogs Ekeby
Smultron och mjölk
Swainham spring
Tierpspellan / Norrland
Torsång
(Trudie)
Variegated Loralei
Viva Madeleine
(Wall)
Ununges Astrid Stolt
Ålsta Frida

Dekorativbladiga
A happy thought
(Caroline Schmidt)
(Contrast)
Dolly Vardon rosa
Jungle leaf
Ken Lea
(Madame Salleron)
(Melosilver)
Warrion

Tulpanpelargoner
(Emma från Bengtsbo)
(Mårbacka tulpan)
(Patricia Andrea)

Äggskal
Double pink birds egg
Jay's golden birds egg
(Mrs JJ Knight)

Stjärnpelargoner
(Ansbrook Saturne)
(Pink Catherine Wheels)

Kaktuspelargoner
(Brockbury scarlet)
Mrs Salter Bevis
(Noel)

Hängpelargoner
(Viva Carolina)

Miniatyrer
(Pink Ice)

Zonartic
Lara Mandarin
Lara Peter

Engelska
(Lord Bute)

måndag 5 augusti 2013

Växtlivet (och annat kul) i Ungern

För en vecka sen kom vi hem från vår semester i Ungern. Landskapet där är vackert och i trädgårdarna finns en del spännande växter som jag tänkte bjuda på här:

Murgröna 

Strandpromenaden i Balatonfüred
Fint barrträd (jag som inte gillar barrträd egentligen...)

Mimosa
Paprika och vitlök hängde på tork överallt.
 
Ovan nämnda barrträd i sin helhet. Ett sånt kan jag tänka mig1

Balatonsjön - turkost underbart vatten!

Tihany - en halvö i Balatonsjön. 
Utsikt från toppen av Tihany

Shopping på Tihany 
Släktträff i Celldömölk
Hortensia (mina överlever knappt vintern)

Vad är detta för träd?


Shopping i Tihany (igen) 
Jag får aldrig nog av små söta hus med halmtak!


Basella - detta ska jag nog prova så nästa år!

Röda stockrosor
Ännu ett spännande träd 
Syrénbuddleja (?)

Dadelträd

Pelargoner på lyktstolparna! 


Nerium
Budapest - kvällsstämning






Saluhallen i Budapest

Mer pelargoner



Utsikt över Budapest 
Vackra fönster

Cykla på Margaretaön
Silkeshöns 
Inspiration till ankdamm